Croquis pirinencs (fragmento) -en catalán-Jaume Massó i Torrents
Croquis pirinencs (fragmento) -en catalán-

"A mesura que vaig pujant la costa, a passos iguals, escalant el camí que giragonseja per entre el bosc, el paisatge que em queda dessota i que alguna clapa dels arbres em deixa veure, s'engrandeix en els meus ulls, es va desplegant sadoll de verdor.
Quanta verdor! Les vessants l'aboquen ufanoses a la vall més Formosa entre els replecs de l'esplèndida vesta canigonenca. Vallmanya és al mig amb els seus casals escampats çà i enllà. Que bé li escau el nom! La magna vall s'expandeix en sa reduïda extensió, orgullosa com l'arbre que sosté una munió d'ocells cantaires.
La parroquia isolada, d'arquitectura primordial; el Castell mig enrunat cimejant un turó que el torrent volta bo i fressós; el caseriu de la Farga antiga i negrosa; els escasos camps conreats d'hortalissa arrenglerada: tot navega mig perdut entre la immensitat onejant de les muntanyes reblertes de bosc. Tot ho omple la claror esplendent del migdia. De tot arreu sembla eixir una bravada sanitosa que convida al repòs, un conjunt de remors i flaires que afalaguen dolçament els sentits. "El Poder de la Palabra
epdlp.com