Les veremes de la por (fragmento), de Les multituds –en catalán-Raimon Casellas
Les veremes de la por (fragmento), de Les multituds –en catalán-

"Bé es veia prou, pels cants i les rialles, que an aquella comarca dels vinats frondosos, li havia arribat l'hora xamosa de les veremes. Tot estava a punt, tot a saó. Només mancava que baixessin les colles de per munt a començar la tallada. El fruit, madur i embotit, fins semblava que demanés el falçó dels veremadors. Una pluja prima, com caiguda a posta, acabava d'inflar els frescos penjois, que, de tan feixucs i assaonats, feien vinclar tot el sarment, pesants com llordes marmelles dispostes a encoratjar la vida dels pobres homes amb l'alegria de llur licor.
En aquella hora de dolçor infinita, l'oreig de la mar propera feia somoure la pampolada, tenyida a claps dels tons luxosos d'escarlata i porpra que designen la saó del fruit. Colles de veïns passaven per les rases mirant-se tant bé de Déu; i per entre els pàmpols tremolosos, que, al fregar-se entre ells, cruixien amb sorolls de seda, la gent contemplava amb plaer les riques penjarelles de raïms, pintats de distints colors. Quin goig que feien als ulls i quina salivera arran de llavis! El cartoixà de tons daurats, la pansa moradenca, el sumoi tenyit de rosa, la malvasia de blanc verdós, el picapoll de cera empolsinada, la tintorera sucosa i negra, el moscatell de transparències d'ambre... Mai per mai de la vida s'havia vist una abundor com aquella que omplia les planúries regalades de la costa de Ponent!
Però, de tota la comarca beneïda, cap terme com el de Fartanelles, per la gràcia de Déu que vessa al volt. El cel, el terrer, les cases, tot fa cara de gaubança i benestar. Arrecerada sota els tossalets de Bellavista i guaitant de cara a mar, la vila de les cases blanques i els patis florits sembla que rigui cofoia, només que de veure el panorama joiós que se li obre davant dels ulls. Primer, la tendra verdor dels horts... més enllà, la virolada catifa dels pàmpols... després, la grogor fina de la platja... després, la lluïssor d'una mar tota espurnejant de guspires d'or i plata, sota un cel d'atzur petonejat pel sol. "El Poder de la Palabra
epdlp.com