La llei de l'hivern (fragmento) –en catalán-Gemma Ventura
La llei de l'hivern (fragmento) –en catalán-

"No suporto aquesta gent que es fotografia davant dels monuments. Recordo que un oncle meu –lleig com ellsol– en tornar de Florència em va ensenyar una fotografía seva davant l’estàtua del David de Miquel Àngel. Labellesa de l’escultura ressaltava encara més la lletjor delmeu oncle. No li vaig dir res, és clar, però interiormentvaig pensar: «No et fa vergonya anar ensenyant això?». Potser aquestes persones només tracten de demostrar que han estat allà. Però, tan incrèduls som els humans? Diuen que la diferència entre un turista i un viatger ésque el primer surt amb un bitllet de tornada i el segonsap d’on surt, però no el lloc on s’aturarà, ni quan, ni comtornarà. Jo tinc ànima de viatger i, encara que no m’hagimogut d’aquí, he entès fa temps que el món és massagran per resignarse a viure en un lloc com Bellvitge.
De molt petit no era conscient d’això, i la veritat és que vivia més content. Quan vaig complir els sis anys –ara en fa deu–, la meva àvia em va regalar una bola del món amb llum pròpia. La vaig posar sobre un armari, i de nit l’encenia. Era curiós veure la Terra allà dalt brillant en la foscor. Em sentia com un extraterrestre que es mira el món de lluny abans d’aventurar-se a explorar-lo.
Perquè jo, d’alguna manera, sempre m’he sentit fora del món. Mai no m’han divertit els jocs dels meus companys, ni m’han fet gràcia les seves bromes estúpides.
Molts em consideren un tio extravagant, i això m’ha donat punts davant de la gent. M’he guanyat un respecte que no he fet res per merèixer. Crec que es deu –en el fons– al fet que tothom odia la normalitat. El que passa és que la majoria no té nassos de sortir-se’n.
Però tornem a això de les noies: sí que n’hi ha una que m’agrada, però no sé com es diu. Tampoc sé si és rossa o morena, grossa o prima, o si porta ferros a les dents.
No l’he vist mai, però sé que existeix i un dia la coneixeré.
O hauria de dir «la reconeixeré?».
Només sé que em trucarà per telèfon, m’escriurà un correu electrònic o un SMS, o bé em vindrà a trobar directament. "El Poder de la Palabra
epdlp.com